magyar | english
website based on the design of
Korolovszky Anna

website administrator
Bartha Sándor

A csontnak partjain

Egy walesi poéta dalai CD-n

Dylan Thomas, az utóbbi években igen népszerű, a század első felében élt walesi költő verseiből, s a kelta muzsikát játszó Bran együttes a versekhez kapcsolódó zenéjéből áll össze A csontnak partjain című album, amely a Fonó Records gondozásában jelent meg.

A költő, Dylan Thomas 1914-től 1953-ig élt, fiatalon halt meg, ám összehasonlíthatatlan stílusával, erőteljes ritmusú verseivel és sajátos humorral átszőtt, ám költőien szép novelláival, melyekben gyakran gyermekkorát idézi meg, igen eredeti életművet hagyott maga után. Az albumba válogatott versek Závory Andrea előadásában hallhatók. A színművésznő hangja érdekes, még azt sem könnyű megítélni, vajon hölgyet, avagy inkább férfit hallunk szavalni. Az orgánum kitűnően illene Dylan Thomas képeihez, a havas telek, hegyek, patkányok, vénséges ifjak, lovak és zöldszemű macskák világához, melyről nehéz eldönteni, gyermeki-e, vagy inkább rettentő. Az azonban nem szerencsés, hogy a művésznő olykor pátosszal szaval, mely stílus inkább illenék egy hazafias költeményhez, mint - teszem azt - a Ne lépj át szelíden ama éj küszöbén... kezdetű vershez. Megfelelőbb hangot üt meg a művésznő az Egy gyermek karácsonya Walesben című novella előadásakor.

A muzsika önmagában is kitűnő, ám bizonyos költeményekhez mesterien illeszkedő dalokat választott az együttes. S feltehetőleg nem is véletlen, hogy a Bran mindig misztikus, a ködös tengert és a kelta mondavilágot idéző zenéje jól illeszkedik Thomas erőteljes, meseszerűségükben is vad, kegyetlen alakokat felvonultató soraihoz.

Hanga Piroska
Forrás : Magyar Nemzet, 2000. november 3., péntek, 16. oldal