magyar | english
website based on the design of
Korolovszky Anna

website administrator
Bartha Sándor

Ír-est, avagy egy hangszeres szakmai est táncmulatsággal

Már nem a legfrisebb hír, mert sok idő eltelt az esemény óta, vagy mondhatnánk, hogy még aktuálisabbak legyünk; sok víz lefolyt azóta a Tiszán, mégis érdemes megemlékeznünk róla, mert nevezetes eset, hiszen olyan sok kollégistát vonzott le és táncoltatott meg a BRAN együttes előadás- koncert és táncház műsor triójával, mint se előtte se utána (kivéve persze Esterházyt, a magyar író héroszt, de ott a külsősök százaléka magasabb volt). Az ötletgazda és főszervező Somogyi Ferenc, művésznevén: Ficere volt, akinek azóta is föl-fölemlegetik a szép estét, csupa dicsérő jelzővel, persze.

Az előadást Kovács Gábor tartotta, aki az ELTE-n tanít és kutat. Itt még nem tolongott akkora tömeg. Különös, titokzatos tájak, sziklás tengerpartok, végtelen tengerek, melyekből óriás hegyek nőttek, a saját életet élő ködök és sűrű párák a hegyekbe martak, a csúcsok kibukkantak a kísértet-ködökből és csupa szürke és kék hangulatok, egy idegen világ kelt életre a diavetítő által a falon. Kovács Gábor szerény, Mona Lisa- mosollyal ajkán mesélte el a réges-régi ír mítoszokat, amelyekből egyszer csak történelmi valóság lett. Sőt a mai Ír-viszonyokból is fel-fel villantott képeket.

Majd Kovács Gábor kibújt a tudós jelmezébol, és muzsikus lett. Fuvolán, furulyán és ír dobon játszott, ha épp hangszereit letette, hát rögtön énekelt. Ősi ír altatótól kezdve, munkadalokon át, a kocsmai nótákig jutottak. Az együttes tagjai: Császár Róbert (gitár, furulya), Szolár Péter (furulya, harmonika), Kiss Sándor (ütőshangszerek) és az együttes egyetlen női tagja, aki azonban ez alkalommal nem lehetett jelen, de olyan oszlopos, hogy muszáj említeni: Tőzsér Berta (furulyák és fuvolák). A kollégium lakossága a füle után indult, mintha tündér kötelék fonta volna át a szívüket s vonta volna a muzsika forrásához. A zene valahonnan belülről jött, és belülről érezte elomló dallamait és vágtázó ritmusát, aki jelen volt. Már pedig nagyon sokan ott voltunk.

A finálé a tánc volt, egy karcsú leányzó, név szerint Szabó Tánya vette kezébe az irányítást. Végül mindenki ropta a táncot, az is aki nem tudta, hogy táncos lábak nőttek ki medencéjébol. A hangulat a tetőfokára hágott.... egyszerűen fantasztikus volt.

Akiket érdekel az együttes, az interneten további információhoz is lehet jutni: www.listen.to/bran.

-manci-
Forrás : Móra Nyúz, Szeged, 2000. május 2.