magyar | english
website based on the design of
Korolovszky Anna

website administrator
Bartha Sándor

Zene, lélekhíd és legendák

A Vászolyi nyár számos rendezvénnyel várja az érdeklődőket

Vászoly (üs.) - A javában, mégis bensőséges csendben zajló Vászolyi nyár című sorozat múlt szombati, vihar előtti vendége az ír zenét játszó trió, a Bran együttes volt a vízi színpadon.

***

Kovács Gáborján a maga mosolygós személyiségével egy pillanat alatt lélekhidat vert a faluszéli kacsaúsztatóra ácsolt pontonplaccról a meredek lejtésű, akácligettel árnyasított nézőtérre. Pedig semmi extravaganciát nem mutatott: ír legendákat, történeteket mesélt tiszta mondatokkal, szép és mindenkinek érthető szavakkal az erősítés nélküli térben.

No meg persze muzsikált, fölvonultatta a fafúvósok meglehetősen széles skáláját, társai gitár-, illetve dobkíséretével. Mindezt olyan elegánsan, mívesen cselekedte, hogy hetven percre mindannyian képesek voltunk elfeledni IRA-s, géppisztolyos, terroristás jelenét ugyanannak a népnek és történelemnek. Sokkal inkább hajlottunk arra, hogy észrevegyük a minden kis náció sorsában rejlő párhuzamosságokat, a lám!, korántsem csak nekünk, magyaroknak kijutott nehézségeket. Akik edig érintetlenek voltak még Írországtól, e koncert nyomán csatlakoztak azon sokakhoz, akiket szintén a Bran "térített meg" eddigi működése során, miközben nagyon jól szórakoztak.

Másként közelítve ugyanehhez a történethez: a trió meghívása a vászolyi vízi színpadra igencsak szervezői-szerkesztői telitalálatnak bizonyult. Azt est egyébként a helyi hagyományoknak megfelelően folytatódott, azaz nyílt még két kiállítás is a galériában, majd pedig (ír) táncház szomszédságában koccintottak a frissen sült pogácsákra alkotók, nézők egyaránt.

Forrás : Veszprémi Napló, 2002. július 17.